Insecta

Wat als alle insecten zouden uitsterven?

In eerste instantie zou je kunnen denken dat het niet veel verschil maakt, de diertjes zijn heel klein, wat zou dat nou kunnen betekenen… Wat na een tijdje zou blijken is dat insecten heel belangrijk zijn voor de aarde. Er zullen dingen samen met de insecten verdwijnen.

Een van de eerste dingen die zullen verdwijnen zijn de bloemen. Zonder de insecten kunnen ze zich niet verspreiden. Ja vogels en andere beestjes helpen ook mee met bestuiving, maar die bijdragen is zo klein dat het te verwaarlozen is tegenover de bijdragen van de insecten. Meer lezen? Download de Zine hier.

 

Over de Insecta zine

We geven verschillende oplossingen die insecten vervangen of onnodig maken zodat de wereld niet ten onder gaat. We willen ons hierbij focussen op het geven van oplossingen voor het probleem. De een zal realistischer zijn dan de ander, maar fictieve oplossingen staat merendeel centraal om een het thema met verschillende tonen te benaderen (humor, duister, etc.). We willen met de zine mensen alarmeren en informeren wat er kan gebeuren als de insecten verdwijnen en dat het realistisch is dat dit met enkel een paar jaar al kan gebeuren. Door de verschillende tonen willen we de aandacht van de lezer trekken. Dit door de verschillende zwaartes die het geeft op het onderwerp. Hierdoor staat er een prettige mix van luchtige, zware en humoristische verhalen. In de proloog wordt uitgelegd waar we nu staan en waar de insecten goed voor zijn. Daarnaast wordt er aan de hand van die gegevens een (of meerdere) doemscenario’s gegeven om de ernst er bij de lezer op het hart te drukken. Daarna worden er verschillende creatieve en/of realistische oplossingen gegeven om dit doemscenario te voorkomen en/of op te lossen. In de epiloog, als achteraf willen we de lezer tot slot activeren om nu goed voor de insecten en de natuur te zorgen. Dit is namelijk van uiterst belang.

 

Het team

lysanne

Voor deze zine was ik de producer. Dit hield in dat ik verantwoordelijk was voor de deadlines en de planning. Om deze zo te maken dat hij realistisch was en er genoeg speling was waar nodig. Maar ook dat er vrije momenten waren, om weer energie en inspiratie op te doen.

Meer zien van deze maker? Vind hier de portfolio:
https://www.lysannevanhunen.nl

Margy

Ik was verantwoordelijk voor alle financiële zaken die met het maken van een zine kwamen. Zo was ik onder andere verantwoordelijk voor het regelen van een budget, hoe we dit zouden verzamelen en waar we dit voor zouden gebruiken.

Meer zien van deze maker? Vind hier de portfolio:
https://margy246.wixsite.com/margyvanderhaven

 

 

Laura

Ik was de Art director, ik heb mij vooral bezig gehouden met de huisstijl van de zine. De lay-out is daarop gebaseerd. Zo past alles in de zine goed bij elkaar.

Meer zien van deze maker? Vind hier de portfolio:
https://lauraaspeek.wixsite.com/portfolio

Wilma

Bij het maken van deze zine heb ik de grafische vormgeving gedaan. Als grafisch vormgever zorg je voor het opmaken van verschillende media. In dit geval was dat deze zine. Lysanne, Laura, Margy en ik hebben alle vier illustraties, artikelen en andere content over insecten gemaakt voor deze zine. Mijn taak was om van onze verschillende illustraties en artikelen één passend geheel te maken in de vorm van een boekje. Als Grafisch vormgever kijk ik vooral naar welke lettertypes, kleur en beelden passend zijn voor de boodschap die we in onze zine willen uitstralen. Gelukkig kreeg veel hulp van Laura die onze art director was.

Meer zien van deze maker? Vind hier de portfolio:
https://wilmafransen.com