Douse

Wat als de zeespiegel 10 meter stijgt?

DOUSE – In een surrealistische vertelling verliest een vrouw het gevecht tegen de zeespiegel en beleeft ze de laatste momenten van haar leven in een fantasiewereld met zeemeerminnen. Het onderliggende thema is haar acceptatie met de dood en sterfelijkheid.”

OVER DE SHORT

Onze short speelt zich af in een overspoeld Nederland. Onze hoofdpersonage is een koppige, maar praktische jonge vrouw die niet haar oude huis wilde verlaten toen het werd overspoeld. Hierdoor werd ze naar het dak gedreven waar ze een hutje heeft gebouwd. Uiteindelijk verliest ze toch de strijd tegen de zee en trekt een golf haar mee onderwater. Ze verdrinkt en ondergaat de 5 stadia van verdrinking. Als coping mechanisme begint ze over zeemeerminnen te hallucineren. Wat eerst eng lijkt, verandert nu in iets hartverwarmend als de meerminnen haar accepteren, en zij hen.

Beertje

Onze hoofdpersonage is Beertje, afgekort van Berendina. Ze is een zelfstandige jonge vrouw die alleen op de zee leeft, boven op haar overspoelde huis die ze niet wil verlaten.

Als ze meegetrokken wordt met een golf die haar huis overspoelt, wordt ze verleid door zeemeerminnen die haar een van hen willen maken.

De Rode Poon

In deze onderwaterwereld bevindt Beertje zich opeens tussen allerlei zeemeerminnen. Als eerst ontmoet ze de rode poon. De rode poon heeft een opgewekte persoonlijkheid, en verleid beertje om met haar mee het diepe in te gaan, en zingt voor haar wanneer ze in paniek raakt om haar te kalmeren.

De Kathaai & Paling

Als beertje met de Rode Poon meegaat, dan geven de Kathaai en Paling Beertje nog een extra knuffel om te laten zien dat ze haar steunen en liefhebben. Wanneer Beertje de keuze maakt om in de zee te blijven leven kijkt ze naar de aanmoedigende gezichten van deze twee, en ziet ze dat er onderwater een plek voor haar is.

 

OVER DE PRODUCTIE

Wij zijn studio LichtLinkCham, een groepje van drie dat van 2d animatie houdt. Wij wilden dit project de mogelijkheid nemen om onszelf echt in de animatieproductie te gooien. Het was belangrijk voor ons dat de animatie leuk om te maken was, maar ook leuk om te kijken.

Mackenzie is onze producer. Zij hield zich bezig met de comping, achtergronden, effects, kleur en shading en zorgde ervoor dat we wisten wat er allemaal gedaan moest worden tijdens de productie. Anne is onze art lead. Zij nam de beslissing over de look van de animatie en de character designs. Zij maakte de characters on model en tekende de keyframes. Ook was zij verantwoordelijk voor de audio. Gabriella is onze lead animator. Zij heeft eerst de animatie geschets zodat er een mooie beweging in zit, en deed daarna alle inbetweens. Ze heeft ook geholpen met de effects en een deel van de shading.

Iets wat vanaf het begin al duidelijk was, is het contrast tussen de echte wereld en de onderwaterwereld. De echte wereld is somber, grijs en depressief, terwijl de onderwaterwereld kleurrijk en uitnodigend is.

De bodytypes en kleuren hebben een belangrijke rol gespeelt evenals onze hoofdpersonage’s vrouwelijke en mannelijke kenmerken. Ze is androgeen zodat ze contrasteert tegenover de zeemeerminnen. Bij het ontwerp van de meerminnen hebben we veel gedacht aan hoe echte vissen er uit zien en bewegen, ze hebben verticale staarten en zijn gebaseerd op echte vissen.

Daarnaast zijn we ook heel erg geïnteresseerd in representatie. Behalve dat onze short gaat over sterfelijkheid en het accepteren daarvan, dachten we ook veel aan eenzaamheid en isolatie. Onze hoofdpersonage is gay en voelt zich bevrijd door de nieuwe wereld en haar nieuwe vriendinnetjes